Het belang van water
Aangezien thee voor 99% uit water bestaat, is het logisch dat het water wat je gebruikt voor het zetten van je kopje thee van grote invloed is. In deze Wiki heb ik geprobeerd je wat meer tekst en uitleg te bieden over het belang van water.
Kraanwater in Nederland
Het kraanwater in Nederland is kwalitatief zeer goed drinkwater. Zeker als je het vergelijkt met andere Europese landen, zoals Italië en Frankrijk. Het kraanwater in deze landen is veilig om te drinken, maar omdat zij het water chloreren, ruikt je water niet alleen naar chloor, maar proef je dit ook.
Het toevoegen van chloor aan gezuiverd water doodt de ziekmakende bacteriën en virussen in het water. Dit is dan ook de reden waarom ze dit doen. Mede doordat Nederland een zeer goed leidingnetwerk heeft, is het toevoegen van chloor niet nodig.
Wat wij in Nederland wel hebben, zijn grote verschillen in de hardheden van ons kraanwater. Hard water houdt in dat er veel kalk in het water aanwezig is en bij zacht water betekent dit dat er weinig kalk in het water aanwezig is. De gemiddelde hardheid van het Nederlandse kraanwater ligt rond de 8 Duitse graden (dH). In Epe en Heerde is het kraanwater het zachtst. Met 2,30 dH zit er bijna geen kalk in het kraanwater. Tiel daarentegen heeft bijvoorbeeld zeer hard water met 11,40 dH.
Nadelen van te veel kalk in je theewater
Doordat de theebladeren een reactie aangaan met de kalkdeeltjes in het water kan je thee daardoor iets bitter gaan smaken en blijft er een bruine aanslag in je kopje achter. Herkenbaar?
Water met veel kalk kan tijdens het zetten van thee het openvouwen van de theeblaadjes vertragen. Dit betekent dat je minder extractie krijgt dan wanneer je in dezelfde zettijd thee zet met water waar minder kalk in zit. Je zou denken dat je dit dan oplost door de thee langer te laten trekken. Maar, hoe langer je de thee laat trekken, hoe lager de temperatuur van het water wordt én daarmee ook de extractie. Nog best lastig dus!
Maar wat is nou het beste water om thee van te zetten?
Water om de beste én lekkerste thee van te zetten, heeft een TDS (droogrestwaarde) van kleiner dan 50mg/lt en een Ph (zuurtegraad) van 6-7. Lekker technische praat denk je wellicht. Heel toevallig weten we dat Spa Reine en Mont Roucous relatief weinig kalk bevatten en zijn daarmee wat ons betreft dus ideaal om heerlijke losse thee van te zetten.
In principe kan je ook goede thee zetten met kraanwater met een zachte tot gemiddelde hardheid. Indien je kraanwater bovengemiddeld is (8 dH of meer), is het zeker de moeite waard om Spa Reine te gebruiken voor je kopje thee en het verschil te proeven. We adviseren je dit op z'n minst één keer te proberen. Zeker als je voor de wat exclusievere theesoorten gaat, zou het zonde van de thee (en je portemonnee) zijn als je hier niet het juiste water bij gebruikt.
Verder is het van belang dat je altijd vers koud water gebruikt voor je thee. Vers koud water bevat namelijk meer zuurstof, wat betekent dat je kopje thee lekkerder zal smaken. Door water opnieuw te koken, zal je thee vlakker smaken.
Wil je weten wat de hardheid van het kraanwater in jouw woonplaats is, kijk dan op www.waterhardheid.nl.
Tot zover dit artikel.
Wil je meer weten over thee? Lees dan vooral onze artikelen op de TheeWiki.
En, bij vragen kun je gerust contact met ons opnemen.