Uitleg thee classificatie
De kwaliteit en conditie van theebladeren wordt in de wereld van thee aangeduid met verschillende afkortingen. Goed om te weten is dat deze classificatie enkel wordt gebruikt bij zwarte theesoorten.
Bladformaten
Thee kent vier bladformaten, namelijk Full leaf tea, Brokens, Fannings en Dust. De gebruikte afkortingen voor de classificatie worden alleen toegepast bij Full leaf tea.
Full leaf tea
Hieronder lees je welke afkortingen worden gebruikt én wat ze betekenen.
- OP (Orange Pekoe) is de hoofdsoort die bestaat uit een lang, vol en draadvormig blad zonder punten.
- FOP (Flowery Orange Pekoe) bestaat uit lange bladeren en weinig punten. Chinese theeën met deze aanduiding zijn van topkwaliteit. Theeën uit India met deze aanduiding zijn daarentegen tweede klasse theesoorten.
- GFOP (Golder Flowery Orange Pekoe) is hetzelfde als FOP maar met een groot verschil dat deze thee meer gouden tips (ongeopende theeblaadjes) bevat.
- TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) bevat veel gouden tips. Alleen de theebladeren van bijzonder hoge kwaliteit krijgen deze classificatie toegekend.
- FTGFOP (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) is topkwaliteit thee met vele gouden tips.
- SFTGFOP (Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) is de meest exclusieve thee die geproduceerd wordt. Deze unieke thee is dan ook erg zeldzaam.
Als aan het einde van de gebruikte afkorting voor de classificatie van losse thee het cijfer 1 staat, betekent dit aanvullend dat de thee afkomstig is van de beste theeplantage.
Overige bladformaten
Naast de Full leaf tea worden de volgende bladformaten toegepast: Brokens, Fannings en Dust.
- Brokens zijn theesoorten gemaakt van gebroken theebladeren en zijn vaak van redelijke kwaliteit.
- Fannings zijn kleine stukjes thee die overblijven nadat betere soorten kwaliteitsthee zijn verzameld om te worden verkocht. Fannings wordt samen met Dust beschouwd als de soorten thee met veel lagere kwaliteit.
- Dust is eigenlijk geen thee meer te noemen, maar is bijna stof. Je ziet deze samen met Fannings vaak terug in de theezakjes uit de supermarkt. Dit is de laagste kwaliteit thee die verkrijgbaar is.
De gebruikte afkorting heeft dus een relatie met de kwaliteit en conditie van de losse thee die je aanschaft. Het is gebruikelijk dat een hogere kwaliteit thee met een hogere classificatie, voor een hogere prijs wordt verhandeld. Dit heeft ook als gevolg dat de prijs die je uiteindelijk betaald als consument hoger zal liggen bij losse thee met een hogere classificatie. Maar, als het is goed is, proef je dat terug in de thee :)
Het komt voor dat er geen classificatie is toegekend of dat deze onbekend is. Bij de zwarte theeën uit ons assortiment hebben wij daar waar de classificatie van bekend is, opgenomen in de product omschrijving.
Tot zover dit artikel.
Wil je meer weten over thee? Lees dan vooral onze artikelen op de TheeWiki.
En, bij vragen kun je gerust contact met ons opnemen.